2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Keptas šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis

Bulvių metas. Tai laikas kai bulvės perkamos ne kilogramais, o maišais. Laikas kai apvalainos smėlėtos bulvikės saugiai sugula rūsiuose ir sandėliukuose. Dabar pats laikas mėgautis maistingais ir sočiais gumbeliais, iš kurių pagamintas maistas nuteikia šiltai ir jaukiai. Todėl vos gavusi šviežią Merkio šamą sumąsčiau jį iškepti ir pateikti su bulvių salotomis, kurių skonį praskaidrinau garstyčiomis. Šamas, garstyčios ir bulvės, bei į langus barbenantis rudeninis lietus mane pagaliau sutaikė su mintimi, kad per nukastas bulvių vagas atkeliavo tikrasis ruduo.


4 asmenims:
  • 1 Merkio šamas (apie 1 kg)
  • 2 v.š. mėgstamų garstyčių
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. kapotų šviežių krapų
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Bulvių salotoms:
  • 1 kg. bulvių (naudojau rausvąsias)
  • 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių
  • 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. medaus
  • 2 v.š. kapotų šviežių krapų
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)


Išdorojusi šamą pasiruošiau žuvies file gabalėlius su oda, kuriuos perpjoviau pusiau, kad gautųsi keturi gabalėliai. Garstyčias (naudojau Dijon) sumaišiau su aliejumi, citrinų sultimis, kapotais krapais ir prieskoniais. Paruoštu mišiniu gerai ištryniau šamo file gabalėlius ir palikau marinuotis kokiai valandėlei.
Bulvių salotoms nuskutau bulves ir supjausčiau jas nedideliais gabalėliais. Bulvių salotoms geriausiai naudoti mažiau suverdančias bulvių rūšis, pagal mano skonį, šiam patiekalui idealiai tinka rausvosios bulvės.
Puode užkaičiau vandenį ir jį pasūdžiau. Kai užvirė vanduo subėriau pjaustytas bulves ir viriau, kol bulvės suminkštėjo, bet nepervirė. Labai svarbu, kad bulvės būtų vos išvirusios, o ne pervirusios, nes tada gausis ne bulvių salotos, o bulvių košė.
Kol virė bulvės užstačiau į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę kepti garstyčiose marinuotą šamą. Kepimui žuvį suguldžiau ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, oda į apačią. Šamas iškepė per 20-25 minutes.
Suminkštėjusias bulves nusunkiau. Iš grūdėtųjų garstyčių, aliejaus, citrinos sulčių, medaus, kapotų krapų ir prieskonių sumaišiau padažą, kuriuo apipyliau dar karštas bulves, jas atsargiai išmaišiau ir palikau 5-10 minučių, kad padažas įsigertų į bulves.
Į lėkštes dėjau šiltų bulvių salotų, ant jų guldžiau iškepusį šamą ir viską dar papildomai apibarsčiau smulkintais krapais. Labai paprasta ir skanu.

Skanaus!

5 komentarai:

  1. Neabejoju, kad buvo labai labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, taip ir buvo - paprasta, jauku ir labai skanu :)

      Panaikinti
  2. Labai gražios "šamiškos" fotografijos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie - labai ačiū už receptuką!!! Prabėgusį savaitgalį gaminomės pagal jį Merkio šamą - SUPER SKANU!!!!

    AtsakytiPanaikinti